актуално Първата у нас мултиорганна експлантация извършиха в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив

Пловдив, 03 август 2021 г.

УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД - Пловдив, обявява първата у нас мултиорганна експлантация извършиха в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив "


С нея лекари от Берлин и Мюнхен и два български екипа дават шанс за живот на 5 рецепиенти

Първа мултиорганна експлантация в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив на бял дроб, сърце, черен дроб и два бъбрека бе извършена на 27 срещу 28 юли 2021 г. Това е и единствената до момента за Пловдив донорска ситуация, реализирана в сътрудничество с международната фондация „Евротрансплант“ и с участието на медицински екипи от Берлин и Мюнхен, Германия.

Донорът е младо момче с черепно-мозъчна травма, който дава шанс за живот на петима реципиенти. Трансплантацията на черен дроб е извършена във Военномедицинска академия на 44-годишен пациент с остър медикаментозен токсичен хепатит, развил се след проведено лечение за коронавирусна инфекция.

В УМБАЛ „Александровска“ е извършена трансплантация на бъбреците на двама мъже на 46 и на 56 годишна възраст.

Под координацията на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ съвместно с „Евротрансплант“ скоростно са осигурени за Пловдив екипи от Германия, като сърцето е трансплантирано на 57 годишен мъж в клиника в Берлин, а белият дроб на 64 годишен мъж в клиника в Мюнхен.

„Изразяваме благодарност към координатора по донорство и екипа от УМБАЛ „Свети Георги“, ангажиран с реализирането на ситуацията, ЦСМП – Пловдив, ЦСМП – София, към трансплантационните екипи на Военномедицинска академия и на УМБАЛ „Александровска“, казаха от ИА „Медицински надзор“. От агенцията изказват благодарности за съдействието на „Национална полиция“ – МВР за осигуряване на ескорт по целия маршрут, на ръководството и екипа на летище Крумово – Пловдив за отличната организация по посрещането и изпращането на двата самолета на“Евротрансплант“.

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив и д-р Костадин Чифлигаров отправят най-искрени съболезнования към близките на пациента, придружени с благодарност за проявената хуманност да предоставят шанс за живот на чакащите за трансплантация.

Целият текст (НАТИСНИ ТУК ЗА ИНФОРМАЦИЯ!)